Wednesday, April 13, 2011

Mas Kahwin Yang Hilang.....




Adakah wang menghalang perkahwinan anda?????.....Hmmmm...berfikir sejenak....yana pun berserabut gak nak pikir adakah ia menghalang untuk mendirikan masjid....adakah wang masalah utama....susah juga ya....nak menjawab pertanyaan ini....kawan-kawan ada jawapan tak?.....????.....hahahah...lupa lak yana nak bagi salam kat kawan-kawan semua....Assalamualaikum...ini lah padah nya isu kahwin punya pasal hehhehe...banyak juga ya yang perlu difikirkan.....bak kata orang tua2.....kahwin bukan mudah nak oiii....banyak belanja nya....tak kn nak bagi anak orang makan pasir dengan batu....hehehhe....itu lah ayat yang selalu kita dengar tak kira kita nie lelaki ataupun perempuan....tapi panas gak telinga mendengarnya kan...heheh...yana pun pernah dengar ayat yang sama....heheheh...tp masa tu, masa study lah itu pun pensyarah yang sebut sbb nak bagi nasihat kat anak- anak didik supaya belajar rajin2....klu tak anak bini nanti ada yang makan pasir n batu...heheh...sbb tak cukup duit nak buat belanja dapur....hehehh...



Ok tentu ramai sekarang yang tengah hangat dilamun cintakan....ehem....ehem....mesti dah banyak planning dan angan-angan yang kawan-kawan semua pikirkan bersama insan yang tersayangkan....mesti ada yang sudah tak sabar-sabar rasanya nak mendirikan rumahtangga bersama kekasih hati pengarang jantung...hehehhe....tetapi ada pulang yang jadi penghalang.....opss....bukan orang ketiga ye....minta dijauhkan lah oleh allah.....tetapi yang jadi penghalang nya ialah kos sara hidup yang agak tinggi pada masa kini....apa tah lagi dengan masalah kegawatan ekonomi. Tambahan lagi mesti ada diantara rakan-rakan yang masih lagi menanggung pelbagai hutang....seperti kenderaan, kad kredit dan PTPTN.....al- maklum lah....bila mula kerja semua nya nak pakai duit....dapat kerja jauh....kereta kena ada....rumah sewa....bil elektrik dan air lg....semua nya perlu kita bayar....bila hujung bulan tinggal RM100 je...tu pun nak guna beli minyak kereta....akhirnya nak buat simpanan untuk perkahwinan pun dah tak ade....apa yang keluar dari mulut kite...."alahai...lah badan bila lah nak cukup duit kahwin aku nie".....heheheh....betulkan kawan-kawan...pasti keluhan tak cukup duit yang kita akan bebel kan....heheheh (dah selalu dah dengar....heheheh)


Bukan setakat tu je....ada lg yang akan memeningkan kepala.... bila bakal mak mertua pulak yang bertanya, "Bila nak masuk meminang nie?"....hahahha....pasti berasap telinga kawan-kawan kan asyik dengar ayat nie je yang sama diajukan berulang-ulang kali kepada kawan-kawan ....sebab dah sayang tahan je lah kan....hehehhe...mesti dalam hati kawan-kawan akan berkata-kata..."kalau ikutkan hati aku, sekarang juga aku nak kahwin....Tapi apakan daya....duit simpanan ku tak cukup lagi" huhuhuhu....itu mungkin ayat yang keluar dari hati kawan-kawan bila bakal mak mertua mula bertanya....heheheh...


Biasa lah belanja perkahwinan zaman sekarang bukannya murah, duit hantaran sahaja sudah mencecah hingga RM10,000....hai...belum lagi campur dengan duit belanja kenduri? barang-barang hantaran? sewa pelamin? upah mak andam? jurgambar? kad jemputan? bunga telur? cincin kahwin? sewa kanopi? catering?.. argghhh!! pendek kata, kalau tak ada RM20,000 dalam tangan.. usahlah bermimpi nak kahwin....heheheh....tapi kawan-kawan jangan lah susah hati dan buat pinjam bank pulak utk wang perkahwinan....Sekarang ini ada loan untuk mendirikan rumahtangga tau....pernah gak dulu dengar kawan yana suggest kat sorang member nie....hheheh...tapi apa yang yana akan tunjukkan dengan kawan-kawan bukan nya buat pinjaman untuk kahwin ye....tapi cara mengatasi masalah wang yang tak cukup dengan cara yang betul. Cara yang yana maksudkan ialah menguasai ilmu menguruskan kewangan....sewaktu kawan-kawan masih bujang lagi. Ianya bukan sahaja akan dapat MENYELESAIKAN MASALAH TIDAK CUKUP DUIT KAHWIN, tetapi ia JUGA MEMBANTU kawan-kawan  MENGURUSKAN KEWANGAN DENGAN LEBIH CEMERLANG SELEPAS BERUMAHTANGGA.....nanti.....






Sekiranya kawan-kawan berminat untuk mengetahui lebih lanjut kawan-kawan bolehlah mendapatkan E-book Mas Kahwin Yang Hilang. Dalam e-book ini akan menerangkan cara-cara bagaimana kawan-kawan boleh menguruskan kewangan dengan baik. Insyallah dengan berkat kesungguhan kawan-kawan untuk membina mahligai bahagia akan tercapai sekiranya masalah kewangan dapat diatasi dari awal-awal lagi....jadi telinga pun tak panas asyik dengar bakal mak mertua dan juga ibu bapa berleter....heheheh...amin...mudah-mudahan ya kawan-kawan sama-sama lah kita berdoa untuk kebahagiaan kita bersama....



Ok bagi memudah kan kawan-kawan yana ada sediakan juga link untuk e-book ini dekat page Galeri E-book yana. ini untuk memudahkan kawan-kawan mencari link ini nanti sekiranya sukar untuk mencari review ini dalam blog yana nie....k selamat Mendirikan Rumahtangga Bagi yang sudah bersedia dan kewangan yang cukup....bagi yang belum...marilah kita mempelajari cara yang betul untuk menyimpan wang...supaya kita pun dapat mencapai impian kita juag.....


5 comments:

Zyash said...

Wah..ade e-book pasal ne jugak eh...follow yer, sesenang singgah la kat blog

Yana said...

ye ada e-book mcm nie...mula2 tu terkejut gak...tp bila tgk n baca sikit review tertarik lak nak kongsi dgn kwn-kwn....ilmu tu...

Zyash said...

Dah follow Yana dah.. Yana dah daftar Heartbeat belum??, daftar dulu, pastu amik code dia letak kat blog, same je mcm nuffnang. setiap klik HB ne 0.04cen dan kalau ade org daftar bawah yana rm2, kalau ade org order ngan yana rm6 dan ke atas tau..
http://zyash-nuffnang.blogspot.com/2011/02/heartbeat-tambah-pendapatan-selain.html

Yana said...

tq...yana lum daftar lg...nnt yana daftar bawah zyash..kena masuk ape kot tak klu nak daftar bayak zyash

Zyash said...

yana, zyash check xde pun iklan Heartbeat dalam blog yana ne..x letak lagi eh?? letak la, amik code dia kat "GET CODE". Pastu boleh join ne pulak.
yeke dia sebut salah mcm tu..ne yg nak search kat utube ne...huhu.

Birthday Giveaway by SAYS.my!!